•❤•SHAWL MURAH DAN LABUH DISINI•❤•

10 Jul 2012

Kenapa ikan dan daging tak boleh makan serentak?

Assalamualaikum the Hawas' and  the Adams'...Wahh bestnya time hujan2 ni mak aku masak sup daging... hoho, kenyang aku...kira brunch lah aku pukul 10 tadi...muehehhe...So, kenapa daging tak boleh makan serentak dengan ikan??


Hari ni makan ikan, esok makan daging plak...om nom nom


1. Ikut sunnah nabi...

Diet Pemakanan rasulullah  :
  •   Jangan makan SUSU bersama DAGING
  •   Jangan makan DAGING bersama IKAN
  •   Jangan makan IKAN bersama SUSU
  •   Jangan makan AYAM bersama SUSU
  •   Jangan makan IKAN bersama TELUR
  •   Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
  •   Jangan makan SUSU bersama CUKA
  •   Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH :- KOKTEL



2. Bukti secara Scientifik

Rasululllah SAW tidak mengamalkan cara dengan memakan daging dan ikan secara serentak kerana akan mudah dapat penyakit. Tapi bagaimana?? Makanan darat seperti daging dan ayam mengandungi cas positif ( + ) manakala makanan laut pula mengandungi cas negatif ( - ).




Mungkin di minda korang sudah terungkap sesuatu apabila cas positif ( + ) dan cas negatif ( - ) bertemu...Ya, kedua2 cas ini akan menarik antara satu sama lain...





So, bila kita makan makanan laut dan darat serentak, ini akan menyebabkan reaksi biokimia terjadi di mana accumulation [penggumpalan] bahan kimia dalam makanan tadi akan terbentuk hasil daripada gabungan kedua2 cas tadi...hehe, jelas bukan??  =)  [sumber kajian aku baca lama dulu...maaflah aku tak pasti mana rujukan tu...tapi kalau tersalah mohon betolkan ye =)]



Selain itu, reaksi biokimia ini juga boleh menyebabkan kerosakan pada usus kita, Kesannya, kita boleh mengalami sakit perut dan boleh menyebabkan perut buncit akibat daripada penghadaman yang terganggu...






Jangan lupa ye makan sayur korang2 semua yang comel....tengok aku pon makan....kihkihh >.<

Tips: sharing is caring!!


1. Lepas makan amalkan jalan 40 langkah or solat dua rakaat kerana memudahkan penghadaman by Dato' Fadzilah Kam To Me...eyhh?? Dato' Fadzilah Kamsah Okeyy..hihi [Sebab tu aku lebih suka makan dulu sebelum solat, hehe, jangan kenyang sangat tau...better makan banyak kali tapi sikit2...=) ]



2. Makan buah dulu, agak2 lepas 20 minit baru makan makanan berat... sebab, kandungan air dalam buah tu membuatkan  korang cepat kenyang so, nanti korang boleh ambil nasi dalam kandungan yang sikit sahaja...




3. Last from me, amalkan minum air suam dengan kadar yang optimum...huhu korang bawaklah sekali satu botol air besar letak kat sebelah sambil2 online tu kan...huhu, dah benda ada kat sebelah, korang mesti nak minum punya...Dahla rumah korang tu tangga nak sama dengan mall dah, mesti malas punya aku tau...kehkeh......last2 jadi kering air lah jawabnya korang..kihkihkih...


Haaa pergi toilet pon malas??? T_______T same lah kita...tapi kalau sakit tanggung sendirik..kihkihkih...



SUMBER LAIN: Kisah Budak Comel
Google, mempunyai info yang sama seperti Budak Comel...=)


13 157 Love This Entry:

  1. wah...tq..sharing...selalu sgt makan makanan darat ngn laut sekali..huhu..patut tettttttt....

    ReplyDelete
  2. ye, betul tu.. mesti ada sebabnya kalau sesuatu benda tu di larang kan...

    ReplyDelete
  3. thanx share..sometimes kita buat jugak kan..degil betul..haha~

    ReplyDelete
  4. laa.. patut la perot crow boncet~ makan ikan dgn daging skali gus.. penghadaman terganggu.. aarghh tension la camni.. ekekeke :P

    (^____^)

    ReplyDelete
  5. Kalau dah ade depan mata, dah tak ingat ape dah.. main balun saja.. adedeh

    ReplyDelete
  6. makan buah dulu :angguk nanti nasi makan sikit. tapi tapi..nanti mesti rainys cari benda lain nak mengunyah plak XD

    ReplyDelete
  7. aiyoo...baru tahu...biasa belasah je ape yg ade di dpn mata..:hoho

    ReplyDelete
  8. perkongsian yg bermanfaat...tkasih..

    ReplyDelete
  9. salam admin , saya nak tanya dari mana admin dapat hadis ikan n ayam x bole makan skali. saya cari x jumpa pon. tapi topik ini terkenal kat blogger je.
    ps: jgn mudah terpercaya sesuatu jika kita tidak mengenal pasti punca nya

    ReplyDelete
  10. @Anonymous

    boleh rujuk sini untuk bacaan lebih lanjut ye =)

    dia bukanlah haram dimakan, tetapi tidak digalakkan...dan sekiranya terbukti secara scientifik kebaikannya, jadi boleh dijadikan amalan..wallahua'lam =)

    >>> http://panduanpercuma.info/kesihatan/3198/diet-dan-cara-pemakanan-rasulullah/

    ReplyDelete
  11. sila lampirkan hadish
    kadang pendapat sendiri

    ReplyDelete
  12. baru tahu mengenai ini. Terima kasih atas kongsian ini.

    ReplyDelete